За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино Златен ритон“

...
За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино Златен ритон“
Коментари Харесай

Рекорден брой филми на „Златен ритон“


За  27-и път   фестивалът за българско писмено и анимационно кино „ Златен ритон “ ще отвори порти за своите фенове в Пловдив о т  14-и до 21-ви декември.

Ще гледаме рекорден брой филми  – о бщ о 90 документални и анимационни  филми в уюта на кино Лъки в града на тепетата! Фестивалът „ Златен ритон “ се организира с финансовата поддръжка на община Пловдив и е обичайната част от Културния календар на града от самото основаване до през днешния ден.

В спортната стратегия участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „ Открити хоризонти “ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в състезанието, само че показващи любопитна тематика или метод.  Още 4 кино лентата ще ни напомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за феновете на Ритона е прожекцията на цифрово реставрирано копие на кино лентата „ Балканската война “ – част от план на Националната Филмотека за цифровизация на остарели филми.

През 2023 фестивалът отбелязва  100 години от рождението на огромната   Бинка Желязкова – едно от най-силните имена в българското игрално и писмено кино, чиито филми са взели участие в влиятелни фестивали у нас и в чужбина.

Ще бъде почетена и паметта на  Малина Петрова , с която за жалост се разделихме тази година .

Публиката ще може да види техни филми, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.

Визията на Николай Тонков  използва кадър от филма  „ Последната дума “ на Бинка Желязкова Кадър – метафора за силата на киното и отдадеността на създателя, който би трябвало да е покрай истината, даже тя да го изгаря и заплашва свободата му.

Две специфични събития ще обогатят фестивалната стратегия. Премиера на книгата на  доцент  д -р Теодора Стоилова – Дончева  със заглавие  „ Българско посттоталитарно писмено кино. Похвати, трендове, създатели, филми, разбори “ .  Изследването   е опит за очертаването и дефинирането на някои от най-важните процеси в българското писмено кино за последните тридесет години и предлага последователен и дълбочинен прорез на трендове, проблеми и художествени похвати. Особено внимание се обръща върху естетическите и етическите аспекти на възстановката в документалното кино, въздействията на другите типове операции, зрителската рецепция.

За пръв път в границите на фестивала се провежда полемика на тематика:  „ Разпространение на писмено и анимационно кино – разбори, проблеми, вероятности “,  в която са поканени да вземат присъединяване представители на онлайн платформи за показ, шефове на фестивали, кинокритици, продуценти.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР